Grill w ogrodzie – rozpałka do grilla

Posted on by admin

Wiosenno-letni wypoczynek przy rozpalonym grillu to zajęcie z całą pewnością przyjemne, zwłaszcza kiedy ma się do dyspozycji kawałek działki lub ogrodu. Bardzo istotnym elementem przy tego typu okazjach będzie bez wątpienia brykiet, jednak musimy mieć też coś, co umożliwi nam go adekwatnie rozpalić. Dopiero wówczas możemy przejść do wyłożenia na ruszt wszelkiego rodzaju pożywienia.

Natomiast węgiel zwykłymi sposobami rozpalić jest z pewnością niełatwo. Kawałek gazety czy liście nie wystarczą. Najodpowiedniejsza w takich przypadkach będzie rzecz jasna rozpałka do grilla. Dopiero ona jest w stanie osiągnąć odpowiednią temperaturę, niezbędną do podpalenia brykietu. Jej rodzajów jest kilka. Chyba w wielu sytuacjach stosowana jest w postaci płynu. Można w bardzo łatwy metodę go rozprowadzić, tak aby objął dużą powierzchnię. W dalszej kolejności wystarczająca jest niewielka ilość ognia i sprawa załatwiona.

Podpałka dostępna jest również w postaci kostek albo bloczków wytworzonych ze specjalnych, łatwopalnych materiałów. Należy ułamać odpowiednią liczbę fragmentów, a następnie równomiernie rozłożyć na całej powierzchni grilla i podpalić. Jest to rozwiązanie nieco gorsze niż w przypadku płynu, ponieważ materiał ten ciężej właściwie rozpalić, zwłaszcza gdy panują niesprzyjające warunki atmosferyczne. Ich wielką zaletą jest jednakże niższa cena i większa przystępność. Nie wszystkie sklepu bowiem mają w swej katalogu usług/produktów rozpałkę w postaci płynnej. Tego typu produktu trzeba z całkowitą czyli stu procentową pewnością używać z zachowaniem odpowiednich środków bezpieczeństwa, żeby nie doszło do niekontrolowanych sytuacji.